Фондация Даскал Брънзалов“ ще представи днес нагледно идеята сградите с изключителна

...
Фондация Даскал Брънзалов“ ще представи днес нагледно идеята сградите с изключителна
Коментари Харесай

Арх. Кристияна Брънзалова: Ценните сгради у нас не са само в големите градове

Фондация „ Даскал Брънзалов “ ще показа през днешния ден образно идеята сградите с изключителна архитектурна стойност у нас да бъдат събрани в общ указател , заяви.

Табла с информация ще покажат по какъв начин една постройка, може да бъде разказана, с цел да се запазят данни за нейната история. Изкуствоведи ще дадат образци с други здания, които нямат статут на монументи на културата, само че заслужават да бъдат включени в регистъра. 

Каузата на фондацията е да опази всичко българско.  Пилотният план за опазване на постройката на учебното заведение в село Хвойна се увенча с непълен триумф – успяхме да оправим покрива, само че не успяхме да вдъхнем нова живот на постройката “, описа проектант Кристияна Брънзалова, която застава зад концепцията за общ указател на постройките с висока архитектурна и художествена стойност.

Няма избран район на България, където има централизация на такива здания. В цяла България, в дребните обитаеми места, в селца, които хората рядко посещават, също има такива здания, които заслужават внимание и заслужават да бъдат опазени. Архитектурата не е единствено образците, които виждаме в центровете. Това е бил един от методите хората да демонстрират своя статут, какъв брой са богати. Повечето обилни постройки са в огромните градове, само че не можем да кажем, че в дребните селца не е имало такива места, такива здания “, разяснява арх. Брънзалова.

„ В градове, за които се знае, че са наситени със здания с огромна архитектурна стойност – да вземем за пример в Стария Пловдив, могат да се видят безчет здания, които се разрушават и са безусловно неглижирани от институциите “, уточни тя. -->

„ И щом в толкоз известна туристическа дестинация това се случва, може да си визиите какво става по-далече от тези места “.

Целта на регистъра е да събира цялата информация за постройката – от историята ѝ през чертежи, историята на архитекта до настоящето ѝ положение, изясни арх. Кристияна Брънзалова.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР